CINE SUNT ALCOOLICII ANONIMI ?
Alcoolicii Anonimi sunt o comunitate de barbati si femei care isi impartasesc experienta, puterea si speranta, cu scopul de a-si rezolva problema comuna si de a-i ajuta si pe altii sa se insanatoseasca de pe urma alcoolismului.
Singura cerinta pentru participare ca membru este dorinta de a inceta bautul. AA nu percep nici cotizatii, nici taxe de inscriere; ne finantam prin contributiile noastre.
AA nu se afiliaza nici unei secte, nici unei formatiuni religioase sau politice, nici unei organizatii sau institutii; ei nu doresc sa se angajeze in nici o controversa; nu sprijina si nu contesta nici o cauza.
Scopul nostru primordial este acela de a ramane abstinenti si de a-i ajuta pe alti alcoolici sa ajunga la abstinenta.
CUM AU LUAT FIINTA ALCOOLICII ANONIMI ?
Primul grup AA s-a nascut la Akron, Ohio, in iunie 1935, in cursul unei discutii dintre un agent de bursa din New York si un medic din Akron. Cu sase luni mai inainte, agentul de bursa fusese eliberat din obsesia de a bea, printr-o brusca experienta spirituala, survenita in urma intalnirii cu un prieten alcoolic, care fusese in contact cu grupurile Oxford ( Grupurile Oxford, o organizatie fondata la Universitatea Oxford in 1921, adepta a "moralitatii absolute" ; ca miscare religioasa de temperanta, avea un spectru foarte larg de preocupari in scopul salvarii tuturor celor vinovati de orice fel de pacate. Co-fondatorii A.A.-ului au imbratisat cateva dintre punctele spirituale prescrise in doctrina grupurilor Oxford si au avut fericita inspiratie de a limita scopul A.A.-ului strict la ajutorarea alcoolicilor sa ajunga la abstinenta si sa si-o mentina. ) din acele zile. Agentul fusese ajutat in New York intr-o foarte mare masura si de Dr. William D. Silkworth, un specialist in alcoolism. De la el, agentul de bursa isi insusise adevarul legat de natura grava a alcoolismului. Desi nu putea accepta toate principiile grupurilor Oxford, omul nostru s-a convins de faptul ca era nevoie de un inventar moral si de o confesiune in legatura cu defectele de personalitate; s-a convins de nevoia de a repara rele facute, de a-i ajuta pe altii, precum si de a crede in Dumnezeu si de a depinde de El. Inainte de calatoria sa la Akron, trudise la ajutorarea multor alcoolici, bazandu-se pe teoria ca doar un alcoolic poate ajuta un alt alcoolic. Dar nu reusise nimic altceva, decat sa-si mentina propria abstinenta. A plecat la Akron pentru o afacere, dar afacerea a esuat, ceea ce l-a lasat cu o teama puternica ca ar putea reincepe sa bea. Brusc, si-a dat seama ca, pentru a se salva, trebuia sa duca mesajul sau altui alcoolic, care s-a dovedit a fi medicul din Akron. Acest medic incercase in repetate randuri sa-si rezolve problema alcoolismului fara succes. Dar in urma discutiilor cu agentul de bursa, a inceput cautarea remediului spiritual pentru boala sa, de data aceasta a ajuns la abstinenta si nu a mai baut niciodata, pana la moarte, in 1950.
Aceasta dovedea faptul ca un alcoolic putea influenta un alt alcoolic intr-un mod in care nici un ne alcoolic nu o putea face. Era clar si ca perseverenta alcoolicilor in munca de intrajutorare era vitala pentru recuperarea permanenta a sanatatii.
In consecinta, cei doi au pornit la treaba, lucrand cu alcoolicii care soseau la Spitalul Municipal din Akron. Primul lor caz, unul disperat, s-a restabilit imediat, a devenit membrul A.A. numarul trei si nu a mai baut niciodata.
Inainte de reintoarcerea la New York a agentului de bursa, in toamna anului 1935, primul grup A.A. se formase de fapt, fara ca cineva sa-si dea seama de aceasta, la vremea respectiva. Un al doilea mic grup s-a format imediat la New York, urmat in 1937 de al treilea, la Cleveland.
In primavara anului 1939, existau cam o suta de membrii, atunci au hotarat publicarea cartii Alcoolicii Anonimi, dupa aceasta carte au fost botezate si grupurile de abstinenti. De atunci si pana azi drumul A.A.-ului nu a fost lin si lipsit de probleme, dar numarul mare de alcoolici care au devenit abstinenti in urma acestui program l-a facut sa se raspandeasca cu repeziciune. Cartea Alcoolicii Anonimi a fost tradusa in 39 de limbi. Astazi numarul total al membrilor A.A. din intreaga lume este de 2.100.000, cu 98.000 de grupuri, in 150 de tari. S-a constatat ca 50% din cei care au incercat A.A.-ul cu adevarat au ramas abstinenti, iar 25% au devenit abstinenti dupa mai multe recaderi. Alte mii de alcoolici au participat la cateva intruniri si au decis ca nu voiau programul.
CUM AU LUAT FIINTA ALCOOLICII ANONIMI IN ROMANIA ?
In Romania inainte de 1989 autoritatile nu au permis functionarea Alcoolicilor Anonimi. Dar o profesoara din Timisoara a reusit sa cunoasca programul de la un profesor American care lucra aici. Deci fara a exista un Grup de Alcoolicii Anonimi exista o persoana care cunostea programul. Acest membru AA, care inca nu facea parte dintr-un grup AA a urmat programul ca "loner"* In 1990 acest membru AA a reprezentat Romania la Congresul International AA de la Seatle. Abia in februarie 1991 la Timisoara avea sa se constituie primul Grup AA din Romania. Acesta a fost infiintat de doua doamne si a primit numele de "Grupa Una" Dupa atatia ani nu se mai stie exact daca grupul a fost denumit "Grupa Una" deoarece avea ca membrii doua doamne sau doar pentru ca prietenii Americani doar asa au reusit sa traduca din engleza denumirea de Primul Grup sau Prima Grupa. "Grupa Una" a functionat fara intrerupere din 1991 si sta la baza intregii comunitati AA din Romania. Ei au infiintat si primul grup din Bucuresti in 1993. Astazi in Romania exista un numar de 36 de Grupe AA cu aproximativ 296 de membri.
*Loner este expresia folosita in AA pentru aceia care aplica programul dar nu mai au inca un membru AA in localitatea respectiva, deci nu pot infiinta un grup deoarece pentru aceasta e nevoie de minimum doi membri.
Ce Face AA?
1. Membrii AA isi impartasesc experienta ori carei persoane care solicita ajutor pentru a-si rezolva problema cu bautul. AA-ul ofera ajutor personal, indrumare ( asa numita "sponsorizare" ) ori carui alcoolic care doreste sa inceteze bautul, indiferent de unde provine.
2. Programul AA concretizat in cei 12 Pasi, ofera o sansa alcoolicului sa traiasca o viata senina fara bautura.
3. Discutarea in amanunt a acestui program are loc cu ocazia intrunirilor din cadrul fiecarui grup AA. Aceste intruniri pot fi deschise sau inchise.
3.1. La o intrunire deschisa pot participa atat membrii AA cat si cei care nu sunt membrii AA. Participarea la o intrunire deschisa este cel mai bun prilej de a afla ce este AA-ul, ce face si ce nu face.
3.2. La o intrunire inchisa pot participa doar membrii AA.
3.3. Membrii AA pot sa tina intruniri si in spitale* sau penitenciare, aceste intruniri pot fi de tip "Pasul 12" ( pentru transmiterea mesajului ) sau obisnuite.
3.4. Membrii AA ( sau grupul AA ) pot fi rugati sa tina intruniri informative cu ocazia diferitelor manifestari sau in cadrul unor organizatii sau institutii. Aceste intruniri au caracter de informare si la ele se vorbeste despre AA, deci nu pot fi considerate intruniri de grup obisnuite.
(http://www.alcooliciianonimi.ro/cine.htm?1)
Voluntari:
Grupul Alcoolicilor Anonimi "Sens Unic" Beclean
tel.0745-609078
tel.0745-609078
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu